Vägen tillbaka.

Det har varit tyst här ett tag. Det är mycket nu. Jobbet tar nog all min energi liksom min mage. Jag har haft ett skov nu som pågått i många månader. Jag har tappat räkningen och har helt glömt bort hur det är att leva ett normalt friskt liv med en fungerande mage. Lyckligtvis har jag fått en bra kontakt med sjukhuset och efter många hemska undersökningar är diagnosen fastställd. Ingen kronisk tarmsjukdom så jag slipper kortison. IBS it is. Jag vill inte gå in på detalj men jag vet vad som är fel och vad jag kan göra för att lära mig att leva med sjukdomen.

För det första ska jag bli bättre på att stressa ner. Jag har insett hur skev bild jag har haft angående min livsstil. Noll självinsikt. 100% försvarsmekanism. Det går inte att hålla på i det tempo jag levt de senaste 5 åren eller kanske snarare hela mitt liv. Jag måste bara inse att det inte är hållbart i längden. Jag kommer gå in i väggen om jag fortsätter såhär. Och då menar jag mer ”wätt in i kaklätt”. Att ha en vilopuls på närmre 90 slag per minut är inte ok. Jag måste därför inse att jag succesivt bör lägga om min livsstil. Jag har kommit en bit. Idag har jag har endast ETT heltidsjobb. Förut tränade jag 5-7 ggr i veckan. Senaste året har jag knappt klarat av att träna. Det har liksom blivit för mycket ”måste” och för lite njuta. Tvång skapar stress vilket i sin tur gör magen till ett enda stort kaos.

För det andra måste jag dra ner på mitt festande. Idag börjar det ”nya helglivet”. Tillsammans är vi starka. Jo. Jag har fina vänner som kommer att delta i denna utmaning. Som är svårare än vad man kan tro. Linköping eller snarare vårt umgänge har en viss jargong – det intas en del alkohol milt sagt. Vi närmsta som umgås är riktiga finsmakare. Jag älskar vin – kommer alltid att göra men det går att umgås med vänner utan att testa nya viner liksom nya whiskeysorter. Men det är svårt. Det är svårt att gå emot den stora massan. Svårt att vara annorlunda. Normen – att dricka alkohol, är svår att bryta. Detta kommer att bli en rejäl utmaning för mig och mina vänner. Det låter absurt nu när jag läser men jag talar endast sanning här. Vår umgängeskrets = fest = alkohol. En trend som måste brytas här och nu. Det är inte sunt nånstans. Visst är vi unga men nu har vi hållit på såhär i mer än 10 år. Nu är det nog. Om vi vill ha en god hälsa nu och i framtiden bör vi alla se till att dra ner på spriten. Det gör varken gott för själen, kroppen eller umgänget.

För det tredje kommer jag from idag att leva med dieten FODMAPhttp://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/

Jag har en dietist på sjukhuset som kommer att hjälpa mig att sätta ihop ett kostschema. Men med tanke på att jag läst väldigt mycket näringslära tidigare börjar jag redan nu. Det kan ju som redan känt ta en tid att få saker o ting utförda på landstinget så med det i åtanke har jag läst på hur mycket som helst redan och känner att jag redan nu kan påbörja min resa mot en ny hälsosam kosthållning med FODMAP.

För det fjärde har jag slutat med hormoner. Min magproblem började vid 13 års ålder. Samma år som jag började äta p-piller. P-piller skapar obalans i tarmfloran. That’s it. Min tarmflora är obefintlig och jag är villig att sluta med skiten om jag och min kropp kommer må bättre ut av det. Visst blir det lite krångligt och tråkigt men jag gör vad som helst för att må bra psykiskt och fysiskt nu. Bebis blir det absolut inte på några år. Poängterar det redan nu för jag vet annars vad ni skulle fråga 😉

För det femte kommer jag successivt börja träna igen. Fast på mina villkor. Bäckenbottenträning är prio nr 1. Yoga är det bästa alternativet för mig. För att jag älskar allt som har med yoga att göra. Men också för att min sjukgymnast rekommenderar det. Liksom långa promenader i skogen, lättare jogg och lätt styrketräning där det ej blir fokus på squats. Bäckenet är det som är prio liksom överkroppen. Rumpmuskeln är tydligen nästintill för stark och som skapar viss problem för tarmarna. HAHA. Tack för den liksom… Bålstyrkan var iaf exemplarisk liksom min andningsteknik så nu gäller det att bli lika stark i bäckenet också. Jag kommer börja på www.yogaenergi.se Deras tider passar mig bäst och jag har haft möjlighet att prata med deras yogi Rajesh. Han är grym och är på den nivån där jag vill vara. Deras yoga påminner mycket om yogan på Bali http://www.theyogabarn.com (Jag ska försöka få min mor att följa med dit nästa år.)

Jag har säkert ännu fler åtgärder som jag kommer anamma men det står still just nu. Jag kommer försöka uppdatera här på bloggen för att hjälpa andra och ge tips – Hur det är att leva med IBS.

Jag är optimistisk och vill tro att jag ska få ny energi och kontroll på min elaka mage som orsakar så mycket negativ energi. Nu är det bara jag som kan påverka och göra skillnad. Liksom stöttning från nära och kära. Wish me good luck!

Med kärlek, er jossan <3

yoga

7 svar på “Vägen tillbaka.”

  1. Ta hand om dig ordentligt nu Jossan, och prioritera dig själv ett tag. Det är du värd!
    Alltid lika inspirerande och kul att läsa dina inlägg, ser fram emot fler!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *